Hűtőtáska-pakolás egy hajózós napra

aandras

A hűtőtáska megfelelő pakolását talán túlzás művészetnek nevezni, de az biztos, hogy az eredmény kényelmessé teheti az életünket.

A kulcs egy hűtött, rendezett blokk kialakítása – nem csak jég és italok bedobálása. Érdemes előhűteni a dobozt, majd törekedni a 2:1 jég-tartalom arányra. Ehhez kezdjük egy jégtömb alappal, erre rétegezzük a lezárt élelmiszereket és jégakkukat, majd az italokat. Ezzel az elrendezéssel biztonságban tudhatjuk az élelmiszereket és mindent könnyebben elérhetővé teszünk.

Kezdjük a megfelelő anyagok összegyűjtésével, hogy gyorsan bepakolhassunk a belső tér felmelegítése nélkül. Amire szükség van:

  • jégtömb vagy nagy jégakku hideg alapnak;
  • zacskós jégkockák a rések kitöltésére és gyorsan hűthető italokhoz;
  • fagyasztott vizes palackok, amelyek jégként és folyadékpótlásra is szolgálnak;
  • száraz kosár vagy doboz a kényes tárgyakhoz;
  • szivárgásmentes tárolók vagy cipzáras zacskók a nyers élelmiszerekhez;
  • törölköző vagy vékony habszivacs a forró felületektől való szigeteléshez.

A csomagolást megelőzően

Előhűtés és tervezés:

  • hűtsük elő az üres hűtőtáskát és mindent, ami bele kerül;
  • fagyasszuk le, amit tudunk;
  • csoportosítsuk a termékeket aszerint, hogy milyen gyakran lehet rájuk szükség;
  • egész napos hajózáshoz törekedjünk a jég és a tartalom térfogatarányának nagyjából 2:1-es értékére.

Pakolás

Alulra kerüljenek a legnagyobb egységek, amikre ritkán lesz szükség, de úgy, hogy a jégalapra nedvességzáró réteget (vékony vágódeszka vagy összehajtott törölköző) teszünk, ezután jönnek a főétkezés hozzávalói, szivárgásmentes edényekben. Következik az italsor: palackok állítva, dobozos tételek egy oldalra pakolva, közéjük jégdarabok, hogy minél kisebbek legyen a légrések. Végül gyümölcsök, rágcsálnivalók – szintén nedvességtől védve. Zárjuk le a dobozt, és lehetőleg tartsuk árnyékban.

Bánjunk úgy a hűtőtáskával, mint egy mobil hűtőszekrénnyel: tartsuk hidegen és elkülönítve a romlandó termékeket. Időnként engedjük le az olvadékvizet, öntsünk be friss jégkockákat. Hogy a jég minél tovább tartson, árnyékoljuk le a dobozt nedves törülközővel.

Megelőző csapás

Elkerülendő hibák:

  •  meleg italok vagy élelmiszerek pakolása a hűtőbe;
  • könnyen fogyasztható dolgok elásása az összetett ételek alá;
  • a hűtőtáska közvetlen napfényben, forró fedélzeten parkoltatása.

Hajózás után: tisztítás és tárolás

Öt percnyi energiabefektetéssel megelőzhetjük a szagképződést és meghosszabbítjuk a hűtő élettartamát. Ürítsük ki teljesen, öblítsük át szappanos vízzel, majd fertőtlenítsük élelmiszerbiztonsági spray-vel. Hagyjuk teljesen kiszáradni, a túrák között pedig helyezzünk el benne egy kis doboz szódabikarbónát.

fotók: coleman.eu, alpinesavvy.com, preparedpantry.com, freshoffthegrid.com