A hűtőtáska megfelelő pakolását talán túlzás művészetnek nevezni, de az biztos, hogy az eredmény kényelmessé teheti az életünket.
A kulcs egy hűtött, rendezett blokk kialakítása – nem csak jég és italok bedobálása. Érdemes előhűteni a dobozt, majd törekedni a 2:1 jég-tartalom arányra. Ehhez kezdjük egy jégtömb alappal, erre rétegezzük a lezárt élelmiszereket és jégakkukat, majd az italokat. Ezzel az elrendezéssel biztonságban tudhatjuk az élelmiszereket és mindent könnyebben elérhetővé teszünk.

Kezdjük a megfelelő anyagok összegyűjtésével, hogy gyorsan bepakolhassunk a belső tér felmelegítése nélkül. Amire szükség van:
- jégtömb vagy nagy jégakku hideg alapnak;
- zacskós jégkockák a rések kitöltésére és gyorsan hűthető italokhoz;
- fagyasztott vizes palackok, amelyek jégként és folyadékpótlásra is szolgálnak;
- száraz kosár vagy doboz a kényes tárgyakhoz;
- szivárgásmentes tárolók vagy cipzáras zacskók a nyers élelmiszerekhez;
- törölköző vagy vékony habszivacs a forró felületektől való szigeteléshez.
A csomagolást megelőzően
Előhűtés és tervezés:
- hűtsük elő az üres hűtőtáskát és mindent, ami bele kerül;
- fagyasszuk le, amit tudunk;
- csoportosítsuk a termékeket aszerint, hogy milyen gyakran lehet rájuk szükség;
- egész napos hajózáshoz törekedjünk a jég és a tartalom térfogatarányának nagyjából 2:1-es értékére.

Pakolás
Alulra kerüljenek a legnagyobb egységek, amikre ritkán lesz szükség, de úgy, hogy a jégalapra nedvességzáró réteget (vékony vágódeszka vagy összehajtott törölköző) teszünk, ezután jönnek a főétkezés hozzávalói, szivárgásmentes edényekben. Következik az italsor: palackok állítva, dobozos tételek egy oldalra pakolva, közéjük jégdarabok, hogy minél kisebbek legyen a légrések. Végül gyümölcsök, rágcsálnivalók – szintén nedvességtől védve. Zárjuk le a dobozt, és lehetőleg tartsuk árnyékban.
Bánjunk úgy a hűtőtáskával, mint egy mobil hűtőszekrénnyel: tartsuk hidegen és elkülönítve a romlandó termékeket. Időnként engedjük le az olvadékvizet, öntsünk be friss jégkockákat. Hogy a jég minél tovább tartson, árnyékoljuk le a dobozt nedves törülközővel.
Megelőző csapás
Elkerülendő hibák:
- meleg italok vagy élelmiszerek pakolása a hűtőbe;
- könnyen fogyasztható dolgok elásása az összetett ételek alá;
- a hűtőtáska közvetlen napfényben, forró fedélzeten parkoltatása.

Hajózás után: tisztítás és tárolás
Öt percnyi energiabefektetéssel megelőzhetjük a szagképződést és meghosszabbítjuk a hűtő élettartamát. Ürítsük ki teljesen, öblítsük át szappanos vízzel, majd fertőtlenítsük élelmiszerbiztonsági spray-vel. Hagyjuk teljesen kiszáradni, a túrák között pedig helyezzünk el benne egy kis doboz szódabikarbónát.
fotók: coleman.eu, alpinesavvy.com, preparedpantry.com, freshoffthegrid.com